Vinter Kyla Mörker???

Här uppe i norr har  det äntligen vänt. Från mörker mörker mörker och kyla är det nu mer och mer ljus för var dag som går 🙂

I ungefär 6 dagar nu har vi sett solen över horisonten här i byn och det gör hela livet så mycket lättare. Problemen är fortfarande de samma men det känns lättare att bära på och lättare att se nya lösningar och infallsvinklar nu när man äntligen får se lite sol. Varje år när solen kommer tillbaka blir många här uppe precis som jag och känner att livet börjar om. Detta får mig att fundera över varför vi firar nyår när vi gör. Borde vi inte fira nyår vid midvintersolståndet? Det är ju då allt vänder och blir ljusare och då borde det ju vara lättare att se meningen med allt detta ”börja om på nytt” snack som är runt nyår?

Det här med solen har också fått mig att fundera lite. Här uppe har vi ingen sol under, vad som känns som, en enormt lång tid. Det gör de flesta av oss glada och lyckliga när man äntligen får se solen. Facebook svämmas över av bilder på första solen och solbilder åt höger och vänster. Men hur känner man för solen om man bor där det är soligt nästan jämt? Blir man pigg av mörker då?? ”äntligen mörkt”?

Nå, jag har inget bra svar på det utan knaprar snällt i mig extra D-vitamin för att orka mig igenom mörkret.

Det finns dock en stor nackdel med solen när den visar sig på klar himmel här uppe så här års –  det blir så in i helvete kallt (ursäkta språket) !!!  5 dagar har vi haft kallare än -30 och som kallast -38.  Det är KALLT!  Så i dag när jag vaknade hade det äntligen vänt och är bara -19 (men då är det så klart mulet). Ingen sol, men att kunna vistas ute lite längre stunder utan att frysa sönder eller trasa sönder luftvägarna känns som rena lyxen 🙂  Genast bubblade kroppen över av energi och redan före frukost hade jag startat en maskin tvätt, rengjort kattlådan, hämtat ved, sopat snö från bron, låtit hundarna hänga med ut en sväng osv. Och huvudet bubblar av planer för dagen och alla börjar med ”nu kan jag äntligen…”.  När man har haft en sån här köldperiod så känns -25 som rena lyxen precis som 30 min solsken känns som rean lyxen efter att den legat gömd i mörker så länge.  Det bevisar bara att utan tunga perioder i livet har man svårt att till fullo uppskatta de små ögonblicken av glädje.

Nu ska jag ut på långpromenad med hundarna. Första ordentliga promenaden på runt en vecka.

Kram på er och njut av livet och allt skit det innehåller 🙂

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: