NaNoWriMo 2013….

.känner för att hoppa runt och sjunga ” It’s the final countdown”, men det skulle inte göra varken pappa eller djuren glada.

Men faktum kvarstår det är nedräkning inför årets NaNoWriMo eller Nano som vi brukar säga.

För er som undrar vad Nano är för något kan jag tala om att det är en .. hmm.. hur ska jag bäst beskriva det här? Man kan väl säga att det är en slags tävling.

Det går i kort ut på att du ska skriva en novell på MINST 50 000 ord från första november till sista november.  Du lägger upp den, får den validerad och vips så står du där med tårar i ögonen och utnötta fingrar och känner dig två meter lång och vrålar ”JAG KLARADE DET!!! Kolla! Jag gjorde det!!” . Lite så är det faktiskt. Man får jordens kick av att verkligen klara det! Att skriva 50 000 ord på 30 dagar och inte kunna skriva på heltid ÄR en enorm utmaning och om man klarar det är känslan helt otrolig!

Okej så vad ÄR nano för något??

NaNoWriMo står för National Novel Writing Month. Varje år samlas deltagare från HELA världen på http://nanowrimo.org/ och skriver för glatta livet. Just nu när jag kikade in så var det 127 462 personer anmälda till årets Nano. Siffran stiger ständigt och 1 november burkar den göra ett galet skutt uppåt. 🙂

PÅ Nano sidan får du tips på skrivande, det finns olika forum att vara med i och under november brukar Nano-chatten vara igång med våran bot Timmy som startar och slutar ordkrig, hämtar saker och kastar kuddar. Chatten är inte bara ett sätt att prata deltagare emellan utan även ett bra hjälpmedel om man kör fast, letar namn till en karaktär, byta skrivaridéer och en massa annat. Finns olika chattar och Sverige har en egen men du kan även vara med i flera tex England,  Australien och så vidare.

Man man även skicka nanomail till andra deltagare, man kan köpa produkter eller skänka pengar (det drivs av en ideell organisation) och det anordnas skrivarträffar runt om i hela världen! Du kan läsa mer om dessa på de olika forumen.

Det är inte bara ett sätt att sporra sitt eget skrivande det är även ett sätt att få ny inspiration, nya idéer och nya vänner.

Du kan skriva på vilket språk du vill och din novell behöver inte vara klar sista november, den måste bara vara över 50 000 ord.

 

Jag upptäckte Nano sista oktober 2011 genom tidningen Skriva tror jag att det var. Funderade på det några timmar och tänkte sedan att nåja, det är gratis att vara med, man får testa sig själv och klarar jag det inte kan jag försöka igen nästa år. Så jag gick upp till datorn och anmälde mig och vid midnatt satt jag och skrev för glatta livet 😀

Jag hade ingen aning om vad jag skulle skriva så jag bara började. Efterhand växte karaktärerna fram och jag fick göra en paus i skrivandet och skriva lite post it lappar med de olika figurerna, lite hållpunkter om vad som skulle hända och hade hänt och lite beskrivning på länderna (ja, jag skriver fantasy) och människorna. Sedan kunde jag fortsätta och till min enorma stolthet så klarade jag det!!!

November 2012 gick jag med igen och tänkte skriva klart min berättelse plus att jag hade gjort en outline på en fortsättning. Jag öppnade ett nytt dokument och försökte skriva. Jag bytte jobb, jag flyttade och var mitt i ett helt nytt förhållande som var rätt struligt just då. Så sista novemeber satt jag med ynka 8 000 ord och kände mig besviken. Men efter någon vecka gick det över och jag började peppa inför Nano 2013…

och snart är vi där.

Första novmeber närmar sig med stormsteg. Jag försöker bearbeta det jag har av min story så när första novmeber börjar så har jag bara att öppna ett nytt dokument och börja skriva (jag skriver i word och lättare att ha koll på antal ord om jag gör varje nano i ett nytt dokument och när nano är slut klistrar jag över texten till resten av berättelsen).

I år hoppas jag verkligen att jag klarar det, men efter att ha misslyckats förra året, trots att jag skrev så snart jag kunde, så har  jag insett hur knepigt det kan vara. Hade det så väldigt enkelt att klara första året att jag blev lite övermodig. I år vill jag först och främst få klart första .. vad ska jag kalla det? Boken? Berättelsen? Novellen? I andra hand vill jag klara 50 000 ord och som absoluta drömmen vill jag bli klar med den andra berättelsen om dessa människor som jag börjat göra outline/storyline till. Men jag kommer att jobba mellan 99,5 till 131 timmar i November och vara bortrest en vecka och så passar jag dessutom på att fylla 40 … Lite fullbokad månad igen 😀  Men då jag jobbar nattskift kan jag sitta och skriva mkt på nätterna på jobbet om det är lugnt där och så har jag nästan två veckor ledigt från jobbet. Då ska jag egentligen hinna ordna ved och allt sånt men jag borde även ha en god chans att hinna skriva. Nu är det svåraste att inte tappa suget. Det gäller att bibehålla peppet och komma i håg att det faktiskt är KUUUUUUL att skriva!! Yiihhaaa!!!

Kom igen November!! Snart kör vi!! Wohoo!!! hejja!! … och allt sånt 😀

Nu närmar sig klockan midnatt och jag borde hitta till sängen, har jag tur är den där den var i går annars får jag väl gå ut och leta… Så ser ni en säng som vandrar förbi kanske det är min. 😛

DAGS ATT SOVA!!

Go natt sötnosar

/Dweia

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: