Vem är Miss Marple????

Jag är medlem i lovefilm.se och eftersom jag och pappa inte har tv för tillfället så hyr vi en hel del dvd filmer. Jag har nu abonnemang som ger oss 3 filmer åt gången och vi har börjat hyr en hel del gamla godingar som ”snobbar som jobbar”, ”helgonet” och andra filmer och tv-serier som pappa också tycker om. För tillfället är vi inne på Miss Marple, den fantastiska gumman som löser mordgåtor och stickar sockar och barnkläder på löpande band.

Nu har vi ett litet problem, Agatha Christies fantastiska figur spelas av flera olika skådespelerskor och vi har ofta diskussioner om vem som passar bäst.

Personligen tycker jag Joan Hickson är den ”rätta” Miss Marple, men  det finns fyra till som spelat den härliga gumman, så totalt fem (finns det fler så hojta gärna). Alla har sina fördelar men de av oss som läst böckerna ser en äldre dam som ger ett smått förvirrat intryck av en vimsig, rar gammal dam som gärna stickar kläder till sina många syskonbarn och vänners barnbarn. Men vi vet också att det delvis är en fasad, under ytan sjuder ett knivskarpt intellekt och en stor kunskap om människans natur. För mig gestaltas detta bäst av Joan Hickson, en äldre dam med blå ögon, vänlig natur och hennes ”oh dear, oh my.. I wonder..” verkar ligga helt naturligt och hon får Miss Marple att verka naturlig och inte spelad. Angela Lansbury spelar Miss Marple i minst två filmer (därav: spegeln sprack från kant till kant -80) kan vara fler men jag är inte 100% säker. Och om jag inte minns fel spelar hon i ”döden på nilen” från 1978 men då var hon nog inte miss Marple, det var väl en Hercule Poirot film?? Nå i vilket fall som helst tycker inte jag hon passar som Miss Marple. Däremot är hon perfekt som Jessica Fletcher i mord och inga visor.

Så har vi Margret Rutherford som spelade Miss Marple på 60-talet. Men i mitt tycke är hon på tok för burdus, rejäl och gapig för att stämma med den sluga, vänliga miss Marple.

Julia McKenzie är för all del bra, men ger även hon en lite för piggt och rakt intryck för att kännas totalt rätt som miss Marple och samma är det med Geraldine McEwan som även hon ger ett för ekorraktigt intryck.

Geraldine McEwan känns för ung och pigg för att vara Miss Marple, eftersom miss Marple är en äldre dam med strikta åsikter om hur saker bör vara och hur det borde vara. Medan Geraldine McEwan är rask, pigg och lite ettrig som Miss Marple. Långt ifrån den stickande dam som vuxit fram i Agatha Christies böcker.

Detta är mina åsikter och vet ni någon fler som spelat Miss Marple så hojta som sagt gärna till. Men nu kommer frågan…

Vem spelar Miss Marple  bäst av dessa fem????

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: