Kiruna Kyrka

Kolla in bilderna i albumet! Jag har varit där flera gånger och varje gång hittar jag något nytt. Kolla in sniderierna! det finns inte en enda odekorerad yta! Inget är det andra likt. Altartavlan målad av Prins Eugen Bernadotte. Svensk arvfurste och hertig av Närke. Han var målare och konsmecenat. Född 1865 död 1947 Yngste son till Oskar II.
"Altartavlan är målad av Prins Eugen och kallas "Den heliga lunden". Landskapet hämtade Prins Eugen inspiration till från Toscana i Italien. Enligt sägnen kom en liten pojke fram till prinsen när tavlan målades och frågade vad den föreställde. Prins Eugen svarade då att den föreställde Paradiset. Pojken frågade då varför det inte gick att komma in till Paradiset; det fanns ju ingen stig mellan träden. Prins Eugen målade då till den ljus stig som syns ner till höger i lunden" Fakta innom "" tagna från Kiruna lapplands hemsida.
Kirunas grundare (Hjalmar Lundbom) gav i uppdrag åt arkitekten Gustaf Wikman att bygga kyrkan som en lappkåta. Kykran har 800 sittplatser men den känns inte så stor när man kommer in i den. Däremot ger den en känsla av höjd. Detta blir mest eftersom det endast ärde övre fönstren som är av klart glas. De nedre har färgat glas.
Har ni vägarna till Kiruna. Ta då och gå in och kika på alla sniderier och andra dekorationer. Men glöm för all del inte utsidan med sina fina vinklar och vrår, lyktor och statyer.
Vill nn veta mer? Gå in på www.lappland.se där klickar ni på "se och upplev" och därefter på "sommar", "kyrkor" och slutligen på "Kiruna Kyrka".
Trevlig läsning
Ha de gött
Dweia
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: