Kaninsäljardax och kaninuthyrning..

Nu är det vår och sommar och allt annat… Dags att sälja sina kaninungar…
I går (11/6 -07) blev dem 9 v. Sålde en hona som såg ut som mamman (Smulan) i söndags. Har kvar hanen som är super gosig och honan som är en liten fegis. Men ska väl börja annonsera ordentligt nu. Mellan 8-10v tycker jag är lagom att sälja dem.
 
Utöver att jag säljer ungarna brukar jag hyra ut Pajas och Smulan också. Det är ett bra sätt att testa om man tål djuren och hö och spån. Sen är det ju de familjer där någon är allergisk men barnen vill ha djur. då kanmanju hyra över sommaren och ha i uteburar. Och de finns de som bor i lägenhet och inte har plats för kanin där men har gott om plats i stugan och hyr kanin över semestern.
Det är ganska mycket jobb att hyra ut kaniner. Kolla så att de får med sig allt de kan behöva och vettiga skötselråd. Kolla så klorna är nyklipta så de som hyr inte behöver oroa sig över det. coh så måste man ju finnas tillgänglig ifall det händer något. Tyvärr är det många som är väldigt slarviga med sakerna som de får låna med. Burkar får köpa nya selar mm titt som tätt…
Men ändå måste jag säga att det är värt det. Om man kan sprida kunskap och förståelse om djuren är det mycket värt. Många har bara ett stackars förskrämt djur bortglömt i en bur i ett hörn någonstans. De e klart man tycker att kaniner är tråkiga då!
 
Jag har just nu 4 vuxna djur (har haft många fler men fått minska ner) och allaär helt olika.
 
Pajas är kungen i gänget. Piss-kungen. Konstant kåt och sprayar både till höger och vänster för att markera att alla honorna är hans. Har aldrig haft en hane som markerat så mycket som han  .Men han är supersnäll och gillar att kela och gosa. Han är dessutom van att vara i sele och det brukar ungarna gilla jättemycket.
 
Smulan är min gose gumma. Hennes pappa, Simson, var min favvokanin någonsin. Simson kunde man ha lös på gården och han kom när man ropade. han brukade slicka hundaran på tassarna och somna med dem i hundgården. Han var dessutom fuchsdvärgvädur så det gjorde honom lite sötare än medel. Inte nog med det, han hade fått ena örat skadat av sin mamma som liten så det stod alltid lite uppåt. på en vädur är det helt oemotståndligt med ett hängande och ett stående öra… Smulans mamma hette Lycky princess piggelin. Hon var en rätt lugn kanin utan några större olater. Hon älskade torkad banan och gurka. Hon gjorde nästan vad som helst för att få det.
Smulan har ärvt sina föräldrars lugn och Simsons kelighet. Hon är en mycket förstående mor men håller ett öga på sina ungar när de är små och man håller på med dem. Men visar ingen aggressivitet eller annat surt.
 
Yatzy är en mycket knepig kanin… Hon gillar inget av de godis som de andra brukar älska. Hon föredrar hö. (Alla kaniner kräver tillgång på hö året runt för att hålla magen igång och som foder.) När man kommer med hösäcken springer hon fram och tillbaka och stampar otåligt.  De andra kaninerna börjar tigga närman rörfodertunnan eller kommer med vitkål eller något annt gott, men inte Yatzy… hon vill ha hö. Hon är dessutom inte så pigg på att bli upplyft i famnen. Pajas är hennes pappa men det märks inte utom möjligen på färgen. Hon är vit med tre svarta prickar i en rad på ryggen som en tärning… Därav namnet. Hon ärmin fulaste kanin oxå… Hennes huvud är smalt och spetsigt så hon liknar en råtta i ansiktet… Men hon är fin ändå. man kan inte sluta älska någon bara för att den är lite udda…
 
Lillöra är min gammeldam.Hon tillhörde min före detta sambos lillasyster. Men hon lessnade på den och halva familjen är allergisk så hon fick flytta hem till mig. Hon gillar min hund jättemycket vilket jag tycker är supergulligt. Hon är ju minst av alla och av en ras som heter Hermelin. Hon har oxå blivit en mycket bestämd dam med åren. Vilket är vanligt. Honor kan bli lite griniga med åren. Men det gäler bara i buren. Den är HENNES och hör sen! Min pappaär rädd för henne för hon gör små grymtande utfall när man ska matskålen. Tänk en gammal gubbe vara rädd för en 1,5 kg kanin! Hon har aldrig bitit mig eller rivit mig och bara försöker kolla om hon kan få bestämma lite. Men när hon är lös är hon jätte go. Hon brukar komma när man lockar och tycker om att bli klappad. Pappas hund är lite nervös med kaninerna och det har hon snabbt lärt sig. Så hon brukar roasig med att jaga upp honom för trapporna. Sen sitter hon jättenöjd och tvättar sig innan hon letar reda på något nytt att roa sig med. Min hund brukar tvätta henne i öronen vilket hon INTE gillar.
 
En äldre honkanin är nog det som har mest utpräglad personlighet av alla. Jag gillar dem skarpt.  Lillöra är väl 6 år nu så jag får väl inte  ha henne i livet så länge till. Men har jag tur lever hon kanske till 10 men det är ovanligt. Mina brukar bli mellan 5-7 i normala fall. Men de finnsde kaniner som blivit upp till 15!!! helt otroligt!!
 
I går körde vi (jag och mitt ex) mina stora uteburar och lyorna till pappa där jag fortfarande bor (suck). Kändes bra att de äntligen fick bo ordentligt. Sen jag tog ut dem för några veckor sen så har de fått bo i mina gamla uteburar.de har småluckor och för stora mig är desupersvårt att komma in i dem och nå matskålar mm. Men nu har de var sin stor bur med lyor med dubbelrum. Jättebra nu när myggen kommer.
Nä mina vänner nu ska jag ta och göra köttfärspaj och sen åka till Gällivare och hälsa pålite kompisar…
Ha de gött jag ska försöka skriva lite i kväll oxå. Sist jag var här blev det inte att skriva något alls  Fy på mig…
Kramiz Dweia 
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: